Ce trebuie să faci şi cum trebuie să te prezinţi atunci când vizitezi un nou născut astfel încât vizita ta să nu deranjeze proaspeţii părinţi sau bebeluşul, deoarece în primele săptămâni după venirea pe lume a noului membru al familiei au nevoie de intimitate şi timp să se obişnuiască unul cu celălalt.

  • Ideal ar fi să daţi un telefon mamei, să o felicitaţi şi să o întrebaţi cum se simte ea şi cum e bebeluşul. Întrebaţi când e momentul potrivit să mergeţi în vizită, evitaţi să mergeţi neanunţat. Dacă vi se spune că nu e momentul potrivit nu trebuie să vă supăraţi, însă dacă părinţii doresc să vă vadă, limitaţi-vă vizita la 15-20 de minute, deoarece părinţii au nevoie de linişte şi mult somn. Încercaţi să fiţi punctuali, dacă nu ajungeţi în vizită când aţi stabilit amânaţi pentru zilele următoare sau chiar săptămâna care urmează. Trebuie să realizaţi că voi vă faceti programul după ei şi nu invers.
  • Dacă aţi fost răcit sau prezentaţi simptome de răceala sau orice altă boală contagioasă amânaţi vizita, până sunteţi în deplină stare de sănătate. Laptele matern este formidabil și asigură protecție redutabilă împotriva patogenilor cu care mama și bebe intră în contact, însă este în primul rând un gest de bun simț și apoi de bune maniere “sanitare” să nu supui mama lăuză și nou născutul nici unui risc.
  • Când intraţi în casă descălţaţi-vă şi spălaţă-vă pe mâini înainte sa vă atingeţi de nou născut sau de lucrurile acestuia. Chiar dacă bebeluşii sunt adorabili nu ii pupaţi nici pe faţă nici pe mânuţe .
  • Evitaţi să folosiţi parfum când vizitaţi un nou născut, deoarece orice alt miros în afară de cel a mamei sale poate fi iritant pentru el şi îi poate cauza disconfort. Deasemnea nu faceţi poze cu bliţ, bliţul poate produce orbirea bebeluşului.
  • Dacă familia are și copii mai mari, atunci când intrați în casă salutați în primul rând copiii mai mari. Venirea pe lume a unui frățior sau a unei surioare mai mici, este o schimbare majoră și se pot simți foarte ușor dați la o parte. Cereți copilului mai mare să vă spună câte ceva despre nou născut, implicați-l în discuții pe timpul vizitei și acordați-i atenție, nu îl lăsați să se simtă “eclipsat” de nou născut, iar dacă plănuiți să stați mai mult, jucați-vă cu copiii mai mari.
  • Nu vă duceţi proprii copii când mergeţi în vizită la un nou născut, chiar dacă şi ei şi-ar dori să vadă bebeluşul, un copil nu ştie cum trebuie să se comporte cu un nou născut şi inevitabil se poate crea agitaţie şi gălăgie, mai ales că un copil nu are răbdare sa stea liniştit într-un singur loc.
  • Nu daţi sfaturi dacă nu vi le solicită, evitaţi să faceţi aprecieri despre cum ar trebui crescut un copil sau despre modul de alimentare, deoarece poate fi deranjant pentru mama. Experiența personală în creșterea copiilor este relevantă, dar țineți cont că vremurile se schimbă, la fel și ceea ce înțelegem despre creșterea copiilor. Dacă simțiți că mama sau cel mic ar avea nevoie de ajutor în alăptare (spre exemplu) sugerați-i mamei să apeleze la un specialist. Cum a decurs alăptarea pentru propria persoană, s-ar putea să nu fie relevant și nici să ajute.
  • Dacă vreți ca vizita să fie una cu folos, duceți ceva de mâncare (nu vă așteptați însă să fiți puși la masă), oferiți-vă ajutorul (dacă familia acceptă) pentru curățenie, gătit, dus gunoiul la plecarea din vizită, cumpărături sau chestiuni administrative. Dacă familia nu acceptă ajutorul, nu insistaţi.
  • Dacă simţi că ar fi frumos să duci un cadou, orientează-te spre lucruri de care mamele se bucură în general. Chiar dacă jucăriile sunt tentante nu este cazul la un nou născut, mai de folos ar fi scutecele (dar sa te asiguri că sunt mărimea potrivită sau mai mari) sau produsele dermatocosmetice, însă să te asiguri că sunt de calitate. Dacă alegeţi hăinuţe care pot fi purtate în primele săptămâni, ar fi bine să le speli înainte şi să nu le oferi cu eticheta. Ai scuti-o pe mămică de o trebă în plus. Deasemenea trebuie avută mare atenţie la detergentul pe care îl folosiţi pentru a spăla hăinuţele în prealabil, alege unul destinat bebeluşilor. Deasemenea, dacă îi cumperi lucruri pentru sezonul următor, (să zicem că bebe este născut vara, iar tu îi cumperi costumașe cu mâneca lungă, de toamnă) ai grijă la măsuri. Bebelușii cresc atât de repede…

Ţineţi cont de aceste reguli când vizitaţi o familie cu un nou născut deoarece e important să înțelegeți că părinții au nevoie de timp și intimitate pentru a se conecta cu minunea din viața lor. Mama în mod special, are nevoie de timp și odihnă pentru a se recupera după naștere, pentru a sta cât mai mult cu copilul la sân, astfel încât alăptarea să funcționeze fără probleme. Nou născutul are nevoie de mama sa și de contact fizic aproape neîntreupt cu aceasta. Frații mai mari au nevoie și ei de timp împreună cu nou născutul. Tatăl simte nevoia să îi fie aproape mamei și are și el nevoia lui de conectare cu cel mic. Puteți ajuta familia, valorizând nevoia lor de timp împreună cuBebe.

Share

You Might Also Like

Lasă un răspuns