Camera Copilului

Bumbacul bio este mai scump decât cel convențional?

Bumbacul bio este mai scump decât cel convențional?

 

Toți părinții văd cum economiile lor se topesc ca zăpada după ce familia se mărește cu încă un membru și toți părinții vor ce e mai de calitate pentru noul născut. În acest sens, bumbacul bio este oare cu adevărat mai scump decât cel convențional?

Este incontestabil că bumbacul bio nu numai că este foarte bun pentru sănătate, dar este foarte bun și pentru planeta noastră. Pentru unii dintre noi, acest lucru este neprețuit. Dar oare care este prețul bumbacului bio? Trebuie spus de la bun început că producerea bumbacului bio costă mai mult decât cea a bumbacului tradițional. În primul rând, culturile de bumbac bio sunt încă destul de rare, chiar dacă a crescut enorm cererea. Puține țări produc acest tip de bumbac: numărăm până acum cca. 22. Între acestea, regăsim Turcia și India, după care vin China, Statele Unite și câteva țări africane.

Randamentul culturii de bumbac bio este mult inferior celui al culturii de bumbac tradițional: bumbacul bio crește natural, fără adjuvanți sau îngrășăminte chimice care să crească productivitatea solului. Agriculturii trebuie să utilizeze rotația culturilor, pentru ca solurile să se reîncarce cu elementele necesare culturii și pentru ca acestea să poată produce din nou în mod natural culturile.

În al doilea rând, bumbacul bio urmează în general regulile comerțului echitabil. Cumpărătorii garantează un salariu decent producătorului, condiții de lucru bune, ceea ce are impact asupra costului produsului finit: în momentul când cumpărați un tricou din bumbac convențional cu 30 – 40 de lei, vă las să vă imaginați câți bani intră în buzunarul producătorului de bumbac, aflat la celălalt pol al planetei. Iată de ce, majoritatea creatorilor angajați într-un demers ecologic au ales să limiteze numărul intermediarilor și cheltuielile cu transportul produselor. Astfel, se reduc cheltuielile și se poate consacra un buget mai important achiziționării de materii prime și remunerării producătorilor.

Știați că majoritatea hainelor din bumbac convențional pe care le găsim pe piață călătoresc enorm? Materia primă este cultivată într-o țară, transformată în alta, imprimată într-o a treia țară, confecționate în a patra și, în fine, vândute în a cincea! Hainele călătoresc din India, trecând prin Vietnam, sau China, ca să ajungă în final în România. Ideal ar fi ca bumbacul să fie cultivat, transformat, imprimat și confecționat într-o țară (de exemplu, India), după care să fie adus direct în România. Astfel, s-ar realiza economii serioase la transport și s-ar putea investi într-o materie primă mai costisitoare.

În concluzie, oferta textilă de bumbac bio este ceva mai scumpă decât cea de bumbac convențional, dar produsul final este mai sănătos, mai etic și mai ecologic.

Lasă un răspuns