Ce biberon să alegem pentru bebe?

 

Minunea voastră va apărea în curând și voi ați ales deja toate obiectele necesare pentru a-l întâmpina în cele mai bune condiții: de la mobilierul practic la lenjeria de pat, de la jucării la scutece… Dar ce ați ales pentru hrănirea lui? Biberoane din sticlă sau din plastic? Tetine din cauciuc sau din silicon?

 

Biberonul este unul dintre elementele esențiale ale trusoului bebelașului. Toți nou-născuții, inclusiv cei care se hrănesc de la sânul mamei, vor utiliza unul sau mai multe biberoane în primii lor ani de viață, fie pentru a bea apă ori laptele mamei. Cum oferta este foarte variată și bogată, la fel ca la toate produsele destinate celor nou-născuți, vă oferim câteva recomandări pentru a vă ajuta să faceți cea mai bună alegere.

 

Biberoanele din plastic sunt mai ușoare și mai rezistente, chiar în cazul căderilor pe gresie sau parchet. Peste câteva luni, bebelașul își va ține singur biberonul. Desigur, ca toți cei mici, va fi mai neîndemânatic, așa că un biberon solid poate fi un atu important. Biberoanele din plastic sunt ușoare și simplu de manevrat. Sunt foarte confortabile pentru părinți, care le manevrează de câteva ori pe zi. Dacă alegerea voastră se îndreaptă spre cele din plastic, este esențial să alegeți un biberon garantat fără bisfenol A (BPA).

 

Dar ce este BPA? Este ingredientul de bază pe care îl conțin multe mase plastice. Acest ingredient a ridicat o mulțime de semne de întrebare referitor la efectele sale asupra sănătății, căci face parte din familia perturbatoarelor funcțiilor endocrine. Trebuie așadar eliminat total din conținuturile alimentare, în special cele utilizate pentru hrănirea bebelașilor și a femeilor însărcinate. Azi, îl găsim rareori în biberoane, dar trebuie să ne asigurăm prin alegerea de biberoane garantate fără bisfenol A.

 

Biberoanele din sticlă sunt prin definiție fără BPA, căci această substanță nu se regăsește decât în masele plastice. Sticla este un material sănătos și perfect adaptat pentru contactul alimentar. Un alt atu al sticlei: este un material ecologic, ușor de reciclat. Există chiar mărci de biberoane confecționate din sticlă recilată, cum este marca spaniolă IcoBaby, care nu utilizează decât materiale naturale: ambalaje din carton reciclat sau lemn, tetine din cauciuc și biberoane din sticlă reciclată.

 

Cât despre durata de viață a acestor materiale (cu excepția căderilor pe jos), sticla „îmbătrânește” mai greu decât plasticul și rezistă mai bine la spălări. Plasticul are tendința să se deformeze sau să se opacizeze după câțiva ani de utilizare. Ca design, atât sticla cât și plasticul pot să fie frumos colorate și rezistente. Pe Cubebe, am optat pentru biberoanele BabyOno, ale căror culori și material ne plac foarte mult și pe care vi le recomandăm.

 

Câteva motive pentru a alege bumbacul bio

 

La Cubebe, suntem niște adepți fervenți ai bumbacului bio încă de la lansarea site-ului, ce a avut loc în vara anului trecut. Vă explicăm de ce: la începutul anilor 90, când și-a făcut apariția bumbacul bio, mulți erau sceptici cu privire la eficiența acestuia. Cele câteva produse existente pe piață erau greu de găsit, la prețuri astronomice și designul nu era dintre cele mai plăcute ochiului. Azi, hainele confecționate 100% din bumbac bio sunt foarte prezente, chiar dacă marile magazine rămân încă rezervate cu privire la acest material. Aceste haine sunt și tot mai adaptate la tendințele modei, ceea ce, pentru unii, este un criteriu indiscutabil de algere. Dar oare care sunt avantajele bumbacului rezultat din agricutura biologică?

 

Iată, mai jos, câteva motive ce fac din bumbacul bio o materie importantă:

 • Este sănătos pentru piele: bumbacul bio este o materie cultivată și transformată în mod natural, fără utilizarea de îngrășăminte chimice, pesticide, insecticide sau metale grele pentru vopseli. Nu conține nicio substanță nocivă ce rămâne în fibre și are un contact plăcut cu pielea.
 • Este fin și hipoalergenic: materia obținută este foarte delicată. Este mai deasă și mai rezistentă decât majoritatea țesăturilor din bumbac convențional, adică non-bio. Ce poate fi mai bun pentru pielea bebelașului și ce poate rezista oare la mai multe spălări?
 • Este bun pentru mediul înconjurător: știați că bumbacul este una dintre culturile cele mai poluante din lume? Cultura bumbacului convețional concentrează în ea înspși cca. 20% din pesticidele utilizate pe planetă pe mai puțin de 5% din suprafețele cultivate! În plus, este o cultură foarte avidă de apă. Consecința? Lacuri naturale secate, apă poluată cu produse chimice, fauna și floara extrem de afectate… Întregul eco-sistem este pus în pericol de această cultură intensivă. Datorită culturii bio, îngrășămintele utilizate sunt naturale, solul este repausat atunci când este necesar și totul se face în ritmul naturii.
 • Bumbacul bio este cultivat în condiții bune de lucrători: Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că culturile de bumbac tradițional cauzează moartea a cca 20.000 de oameni pe an. Cauza este practicarea împrăștierii de substanțe toxice (îngrășăminte, pesticide), ce intră în contact cu muncitorii.

Numeroși creatori s-au lansat în aventura bumbacului bio, pe care îl utilizează în parte sau în majoritatea colecțiilor lor. Hainele din bumbac bio nu mai sunt, așadar, niște accesorii demodate, rezervate stilului hippie. Există azi numeroase mărci pentru copii care sunt la vârf în ceea ce privește tendințele modei, între care am putea aminti Mini Rodini, C&A, M&S, Bhumi, Redox, Otto, Dunque, Pratibha sau Rawganic.

 

Ce părere aveți? V-ați dori pe Cubebe produse confecționate din bumbac bio? Așteptăm cu interes opiniile dumneavoastră!

 

Bumbacul bio este mai scump decât cel convențional?

Bumbacul bio este mai scump decât cel convențional?

 

Toți părinții văd cum economiile lor se topesc ca zăpada după ce familia se mărește cu încă un membru și toți părinții vor ce e mai de calitate pentru noul născut. În acest sens, bumbacul bio este oare cu adevărat mai scump decât cel convențional?

Este incontestabil că bumbacul bio nu numai că este foarte bun pentru sănătate, dar este foarte bun și pentru planeta noastră. Pentru unii dintre noi, acest lucru este neprețuit. Dar oare care este prețul bumbacului bio? Trebuie spus de la bun început că producerea bumbacului bio costă mai mult decât cea a bumbacului tradițional. În primul rând, culturile de bumbac bio sunt încă destul de rare, chiar dacă a crescut enorm cererea. Puține țări produc acest tip de bumbac: numărăm până acum cca. 22. Între acestea, regăsim Turcia și India, după care vin China, Statele Unite și câteva țări africane.

Randamentul culturii de bumbac bio este mult inferior celui al culturii de bumbac tradițional: bumbacul bio crește natural, fără adjuvanți sau îngrășăminte chimice care să crească productivitatea solului. Agriculturii trebuie să utilizeze rotația culturilor, pentru ca solurile să se reîncarce cu elementele necesare culturii și pentru ca acestea să poată produce din nou în mod natural culturile.

În al doilea rând, bumbacul bio urmează în general regulile comerțului echitabil. Cumpărătorii garantează un salariu decent producătorului, condiții de lucru bune, ceea ce are impact asupra costului produsului finit: în momentul când cumpărați un tricou din bumbac convențional cu 30 – 40 de lei, vă las să vă imaginați câți bani intră în buzunarul producătorului de bumbac, aflat la celălalt pol al planetei. Iată de ce, majoritatea creatorilor angajați într-un demers ecologic au ales să limiteze numărul intermediarilor și cheltuielile cu transportul produselor. Astfel, se reduc cheltuielile și se poate consacra un buget mai important achiziționării de materii prime și remunerării producătorilor.

Știați că majoritatea hainelor din bumbac convențional pe care le găsim pe piață călătoresc enorm? Materia primă este cultivată într-o țară, transformată în alta, imprimată într-o a treia țară, confecționate în a patra și, în fine, vândute în a cincea! Hainele călătoresc din India, trecând prin Vietnam, sau China, ca să ajungă în final în România. Ideal ar fi ca bumbacul să fie cultivat, transformat, imprimat și confecționat într-o țară (de exemplu, India), după care să fie adus direct în România. Astfel, s-ar realiza economii serioase la transport și s-ar putea investi într-o materie primă mai costisitoare.

În concluzie, oferta textilă de bumbac bio este ceva mai scumpă decât cea de bumbac convențional, dar produsul final este mai sănătos, mai etic și mai ecologic.

Leagăn sau pătuț?

 

Bebelașul sosește în scurt timp și trebuie să-i pregătiți camera. Este un moment unic, căci ce poate fi mai plăcut decât pregătirea și decorarea camerei noului-născut? Vă puteți da frâu liber imaginației și puteți alege stilul vostru preferat, dar, în scurt timp încep să apară întrebările legate de mobilier. Una dintre acestea se referă la confortul bebelașului în primele sale zile și nopți: ce să alegeți? Un leagăn sau un pătuț?

 

Leagănul este ideal pentru primele luni de viață. Imediat după naștere, bebelașul trebuie să fie protejat și ținut într-un loc sigur. El tocmai a petrecut nouă luni în burtica mămicii lui, adică într-un spațiu mai strâmt, dar sigur. Dintr-o dată, iese la lumină, într-un spațiu larg. Ne putem imagina că atunci când se regăsește culcat într-un pătuț, se simte puțintel pierdut. Leagănul este un pătuț de mărimi mai mici, așadar este indicat pentru primele luni de viață. Acest pătuț este adaptat perfect mărimii noului-născut și formează un fel de cocon protector în care îngerașul vostru se va simți în deplină siguranță. Leagănul este indicat și în cazul în care nu dispuneți de prea mult spațiu, pentru că își poate găsi locul în camera părinților, dacă doriți ca bebelașul că stea cu voi în primele sale nopți.

 

Puteți opta pentru un leagăn fix sau pentru unul mobil. Există diferite tipuri de leagăne fixe și mobile. Leagănele prevăzute cu rotițe pot fi ușor deplasate dintr-o cameră în alta, sau în camera părinților, pentru evitarea unui du-te-vino în timpul nopții, mai ales dacă alăptați. Aceste leagăne mobile sunt foarte practice pentru a supraveghea bebelașul în primele sale luni de viață. Chiar dacă nu sunteți o mamă stresată, trebuie să recunoașteți că simțiți nevoia să vă supravegheați îngerașul și, în plus, ce poate fi mai plăcut decât să-ți privești comoara cum doarme?

 

O altă caracteristică a leagănului este că poate fi prevăzut cu un balansoar în loc de picioare, fapt ce-i va oferi bebelașului o senzație plăcută de legănare, care-i va aduce aminte de momentele petrecute în burtica mamei atunci când ea se mișca. Pentru bebelașii care adoră să se legene, avem în magazinul nostru leagănul Moni Bassinet Na Pink, care se poate balansa în așa fel încât să-i amintească noului-născut senzațiile din burtica mămicii lui.

Patut Copii Lemn Sertar Serena cu leganare

Patul bebelașului rămâne piesa de mobilier indispensabilă din camera bebelașului. În momentul când bebelașul crește și când leagănul devine prea mic, puteți opta pentru un pătuț în toată regula. Există o gamă variată de modele, din lemn, evolutive, etc. Pătuțul noului-născut va fi suportul acestuia până ce va împlini vârsta de trei ani și chiar mai târziu, în cazul în care optați pentru un pat evolutiv.

 

Pătuțul cu bare, ale cărui dimensiuni sunt în general 120 x 60 cm sau 140 x 70 cm, este piesa centrală de mobilier din camera copilului. Odată ce acesta a trecut de vârsta de trei ani, puteți opta pentru un pat fără bare. De asemenea, acesta va fi momentul în care părinții își vor da seama că îngerașul lor nu mai este un bebelaș… Pătuțul îi oferă bebelașului posibilitatea să descopere universul din jurul lui, iar părinții pot să-l vadă foarte bine printre bare. Dispunem de o gamă foarte variată de pătuțuri, de la cele cu sertar la cele fără sertar sau ecologice, în lemn masiv și cu finisare naturală.

 

Cât despre pătuțul evolutiv, acesta este o soluție pe termen lung. Sigur, este vorba despre o invetiție serioasă, dar pe care nu o veți regreta. Paturile evolutive se transformă din pătuțuri cu bare pentru bebeluș în paturi junior: este o modalitate excelentă de a trece într-un pat mare fără să se simtă pierdut. În plus, acest tip de pat este și o soluție excelentă în privința autonomiei îngerașului, căci îl deprinde să se culce singur.

În vizită la nou născut

Ce trebuie să faci şi cum trebuie să te prezinţi atunci când vizitezi un nou născut astfel încât vizita ta să nu deranjeze proaspeţii părinţi sau bebeluşul, deoarece în primele săptămâni după venirea pe lume a noului membru al familiei au nevoie de intimitate şi timp să se obişnuiască unul cu celălalt.

 • Ideal ar fi să daţi un telefon mamei, să o felicitaţi şi să o întrebaţi cum se simte ea şi cum e bebeluşul. Întrebaţi când e momentul potrivit să mergeţi în vizită, evitaţi să mergeţi neanunţat. Dacă vi se spune că nu e momentul potrivit nu trebuie să vă supăraţi, însă dacă părinţii doresc să vă vadă, limitaţi-vă vizita la 15-20 de minute, deoarece părinţii au nevoie de linişte şi mult somn. Încercaţi să fiţi punctuali, dacă nu ajungeţi în vizită când aţi stabilit amânaţi pentru zilele următoare sau chiar săptămâna care urmează. Trebuie să realizaţi că voi vă faceti programul după ei şi nu invers.
 • Dacă aţi fost răcit sau prezentaţi simptome de răceala sau orice altă boală contagioasă amânaţi vizita, până sunteţi în deplină stare de sănătate. Laptele matern este formidabil și asigură protecție redutabilă împotriva patogenilor cu care mama și bebe intră în contact, însă este în primul rând un gest de bun simț și apoi de bune maniere “sanitare” să nu supui mama lăuză și nou născutul nici unui risc.
 • Când intraţi în casă descălţaţi-vă şi spălaţă-vă pe mâini înainte sa vă atingeţi de nou născut sau de lucrurile acestuia. Chiar dacă bebeluşii sunt adorabili nu ii pupaţi nici pe faţă nici pe mânuţe .
 • Evitaţi să folosiţi parfum când vizitaţi un nou născut, deoarece orice alt miros în afară de cel a mamei sale poate fi iritant pentru el şi îi poate cauza disconfort. Deasemnea nu faceţi poze cu bliţ, bliţul poate produce orbirea bebeluşului.
 • Dacă familia are și copii mai mari, atunci când intrați în casă salutați în primul rând copiii mai mari. Venirea pe lume a unui frățior sau a unei surioare mai mici, este o schimbare majoră și se pot simți foarte ușor dați la o parte. Cereți copilului mai mare să vă spună câte ceva despre nou născut, implicați-l în discuții pe timpul vizitei și acordați-i atenție, nu îl lăsați să se simtă “eclipsat” de nou născut, iar dacă plănuiți să stați mai mult, jucați-vă cu copiii mai mari.
 • Nu vă duceţi proprii copii când mergeţi în vizită la un nou născut, chiar dacă şi ei şi-ar dori să vadă bebeluşul, un copil nu ştie cum trebuie să se comporte cu un nou născut şi inevitabil se poate crea agitaţie şi gălăgie, mai ales că un copil nu are răbdare sa stea liniştit într-un singur loc.
 • Nu daţi sfaturi dacă nu vi le solicită, evitaţi să faceţi aprecieri despre cum ar trebui crescut un copil sau despre modul de alimentare, deoarece poate fi deranjant pentru mama. Experiența personală în creșterea copiilor este relevantă, dar țineți cont că vremurile se schimbă, la fel și ceea ce înțelegem despre creșterea copiilor. Dacă simțiți că mama sau cel mic ar avea nevoie de ajutor în alăptare (spre exemplu) sugerați-i mamei să apeleze la un specialist. Cum a decurs alăptarea pentru propria persoană, s-ar putea să nu fie relevant și nici să ajute.
 • Dacă vreți ca vizita să fie una cu folos, duceți ceva de mâncare (nu vă așteptați însă să fiți puși la masă), oferiți-vă ajutorul (dacă familia acceptă) pentru curățenie, gătit, dus gunoiul la plecarea din vizită, cumpărături sau chestiuni administrative. Dacă familia nu acceptă ajutorul, nu insistaţi.
 • Dacă simţi că ar fi frumos să duci un cadou, orientează-te spre lucruri de care mamele se bucură în general. Chiar dacă jucăriile sunt tentante nu este cazul la un nou născut, mai de folos ar fi scutecele (dar sa te asiguri că sunt mărimea potrivită sau mai mari) sau produsele dermatocosmetice, însă să te asiguri că sunt de calitate. Dacă alegeţi hăinuţe care pot fi purtate în primele săptămâni, ar fi bine să le speli înainte şi să nu le oferi cu eticheta. Ai scuti-o pe mămică de o trebă în plus. Deasemenea trebuie avută mare atenţie la detergentul pe care îl folosiţi pentru a spăla hăinuţele în prealabil, alege unul destinat bebeluşilor. Deasemenea, dacă îi cumperi lucruri pentru sezonul următor, (să zicem că bebe este născut vara, iar tu îi cumperi costumașe cu mâneca lungă, de toamnă) ai grijă la măsuri. Bebelușii cresc atât de repede…

Ţineţi cont de aceste reguli când vizitaţi o familie cu un nou născut deoarece e important să înțelegeți că părinții au nevoie de timp și intimitate pentru a se conecta cu minunea din viața lor. Mama în mod special, are nevoie de timp și odihnă pentru a se recupera după naștere, pentru a sta cât mai mult cu copilul la sân, astfel încât alăptarea să funcționeze fără probleme. Nou născutul are nevoie de mama sa și de contact fizic aproape neîntreupt cu aceasta. Frații mai mari au nevoie și ei de timp împreună cu nou născutul. Tatăl simte nevoia să îi fie aproape mamei și are și el nevoia lui de conectare cu cel mic. Puteți ajuta familia, valorizând nevoia lor de timp împreună cuBebe.

Ce trebuie să conțină bagajul de maternitate?

Vine bebe? Atunci gândiți-vă să vă faceți bagajul de maternitate în care să includeți întregul trusou al bebelașului, pentru că minunea voastră ar putea sosi mai repede decât ați prevăzut!

Credeți-mă, simpla idee de a vă face bagajul de maternitate în grabă, în momentele când începe travaliul, nu e deloc o plăcere…

 

Bagajul de maternitate este compus din două feluri de lucruri: cele pentru mămică și cele pentru bebelaș. Vă recomandăm să le separați clar în bagaj, pentru că veți aprecia un pic de organizare în marele moment al apariției minunii voastre. Dar, ce anume să punem în bagajul de maternitate? În primele trei luni, trusa bebelașului conține următoarele:

 • Body-uri, indispensabile pentru a-i ține de cald și practice pentru schimbarea scutecelor;
 • Pijamale sau combinezoane;
 • O bonețică și ciorăpei;
 • Bavețici, de preferință din bumbac;
 • Muuulte scutece…

 

Așadar, gândiți-vă să puneți în bagaj toate aceste obiecte în cât mai multe exemplare, veți vedea că bebelașul le murdărește pe toate cu viteza fulgerului, încă din primele zile, pentru că mănâncă, digeră și umple rapid scutecele.

 

Pentru primele zile de maternitate nu este nevoie de alte hăinuțe pentru bebe. Ținutele complete, pantalonașii, tricourile sunt de păstrat pentru mai târziu. Pentru moment, bebelașul are nevoie de o ținută ultra-confortabilă și ușor de schimbat. În afara hăinuțelor, va trebui să vă gândiți la bavețici, sticluțe, perniță, păturică și suzetă. Gândiți-vă și la obiectul cu care îl veți scoate din maternitate, de exemplu, un coșuleț.

 

Cum alegeți hăinuțele noului-născut? Este o adevărată plăcere să pregătești lucrurile pe care bebelașul vostru le va purta în primele zile de viață. Iată câteva sfaturi pentru a alege bine aceste hăinuțe, fără să vă explodeze bugetul.

 1. Alegeți cele mai bune materiale. Nimic nu este mai bun decât un material de calitate, care intră în contact cu pielea fină și fragilă a noului-născut. De preferat este bumbacul, un material ușor și rezistent, foarte fin, ce nu conține substanțe chimice nocive sau alergice pentru bebelaș. Cât despre latura costurilor, acesta nu este neapărat scump. Pentru body și ciorăpei, dacă este iarnă, puteți opta pentru lână sau cașmir, cu condiția ca acestea să fie recoltate și tricotate în condiții optime.
 2. Alegeți haine practice. Este extrem de important ca hăinuțele noului-născut să fie ușor de îmbrăcat și de dezbrăcat, pentru că va fi nevoie să-l schimbați foarte des, atât ziua cât și noaptea. Așadar, trebuie să puteți face aceasta rapid și ușor, fără să chinuiți mica voastră minune, care nu o să vă ajute prea mult. Pentru body-uri, cele mai indicate sunt cele cu capse, în formă de kimono, pentru că se deschid integral în față și între picioare.
 3. Mărimea la naștere. În majoritatea cazurilor, bebelașul vostru nu va purta mărimea de la naștere decât preț de câteva zile. Aceasta depinde și de termenul de naștere, de greutate, dar statisticile arată că nou-născuții cântăresc în medie 3,5 kg și măsoară, în medie, 50 cm. Trebuie să vă asigurați cu câteva pijamale de această mărime, așa că e bine să alegeți mărimile de la 1 la 3 luni, pe care comoara voastră le va putea purta ceva mai mult timp, chiar dacă înoată în ele la început. În schimb, pentru body-uri, luați mărimea exactă, căci acestea sunt cele mai des folosite și mânuite.

 

Pe site-ul nostru v-am pregătit o ofertă diversă și bogată cu toate lucrușoarele de care aveți nevoie pentru bagajul de maternitate și nu numai. Consultați-o și vedeți ce vi se potrivește și ce vă place!

Avantajele alăptării la sân

Dragi mămici şi viitoare mămici, este foarte important să ştiţi că laptele uman este alimentul ideal pentru nou născut si pentru sugar în primele 6 luni de viaţă, şi nu este egalat de nici o formulă de lapte existentă pe piaţă în momentul actual. Orice nou născut indiferent de greutate, care poate să sugă, va fi pus la sân. În continuare am să vă enumăr avantajele şi beneficiile pe care laptele uman şi alăptatul le au atât asupra copilului cât şi a mamei care alaptează, dar şi asupra societăţii în care trăim.

Pentru copil:

 • creştere şi dezvoltare fizică şi psihică armonioasă
 • sugarul alimentat la cerere (nu după un program prestabilit) se va hrăni atunci când îi este foame, şi se va opri din supt atunci când este sătul; chiar dacă rămâne ataşat la sân un timp mai îndelungat, nu înseamnă că mănâncă încontinuu, ci îşi satisface şi alte nevoi, cum este cea a suptului (suptul la sân este mai natural decât cel din suzetă). Copilul învaţă astfel să îşi recunoască şi respecte nevoile, nu se va “îndopa”, îşi va stabili în timp un program propriu de supt. Va deveni un adolescent şi apoi adult care nu va face excese alimentare, care nu va mânca pentru a-şi contracara stresul
 • funcţionare optimă a aparatelor şi sistemelor din organismul copilului
 • copilul născut la termen este imatur din punct de vedere neurologic şi digestiv, laptele matern fiind adaptat perfect gradului de dezvoltare ale acestora.
 • face mai rar colici
 • îmbunătăţeşte imunitatea copilului
 • sistemul imun este şi el imatur, dezvoltarea lui fiind completă în jurul vârstei de 4 ani; laptele matern conţine anticorpi ce protejează copilul de unele infecţii virale, bacteriene sau micotice, sau reduce severitatea acestora; în acelaşi timp, substanţe din laptele matern stimulează dezvoltarea sistemului imun al copilului.
 • este uşor de folosit
 • nu necesită pregătire sau procesare, este steril, la temperatura potrivită, disponibil oricând, în cantitatea potrivită; este astfel conceput încât asigură satisfacerea atât a setei copilului, cât şi a foamei; este digerat cu uşurinţă de sistemul digestiv al sugarului;
 • scade riscul obezităţii, diabetului, astmului şi al altor boli (anemie, alergie, limfom, leucemie, boala Hodgkin, diabet zaharat, hipercolesterolemie, boli intestinale, boli cardiovasculare ale adultului)
 • reduce riscul morţii subite
 • creşte coeficientul de inteligentă: Pe lângă viaţă, ce alt dar mai mare îi poate face o mamă copilului ei decât un creier mai bun?
 • la prematuri scade riscul enterocolitei ulceronecrotice şi al retinopatiei
 • gustul poate fi influenţat de alimentaţia mamei, obişnuind sugarul cu gusturi diferite din alimentaţia familiei
 • musculatură feţei şi obrajilor, dentiţia se dezvolta armonios, avantajând dezvoltarea vorbirii

Pentru mamă:

 • prin supt, uterul revine mai rapid la dimensiunea de dinainte de concepţie, prevenind astfel sângerările postpartum
 • scade riscul apariţiei depresiei postpartum
 • protejează împotriva cancerului de sân şi ovarian
 • reduce riscul osteoporozei
 • ajută la scăderea în greutate, scade riscul obezităţii mamei
 • scade necesarul de insulină al mamelor cu diabet zaharat tip I
 • are efect contraceptiv 98% dacă sugarul este alăptat exclusiv la sân, neprimind alte alimente sau lichide, este alăptat la cerere, inclusiv noaptea, şi nu există pauze între supturi mai mari de 4 ore
 • reduce avansarea endometriozei
 • somnul mamei, deşi fragmentat de supturile nocturne, este mai relaxat şi mai odihnitor decât în cazul alimentaţiei artificiale
 • alăptarea este mai comodă
 • mama îşi va cunoaşte mai bine copilul, va reuşi să îi satisfacă mai uşor nevoile, crescandu-i astfel încrederea în forţele proprii
 • prin alăptare, rolul maternităţii este realizat pe deplin
 • dacă nou-născutul este pus pe burta mamei imediat după naştere, prin mişcările realizate în căutarea sânului, ajută la eliminarea placentei.

Pentru societate:

 • economice, nu se cheltuiesc bani pentru lapte praf sau biberoane, sterilizator, etc.
 • îmbolnăviri şi spitalizări mai puţine ale sugarilor
 • ecologic
 • populaţie sănătoasă.

 

Comoda de înfășat: un accesoriu practic și plăcut

 

După ce ne-am ocupat de pătuț și de salteaua copilului, trebuie să ne gândim la comoda de înfășat. Este necesar să o alegem bine, pentru că o veți utiliza timp de doi ani, poate chiar mai mult…

 

Comoda de înfășat: o mobilă practică și sigură

În primele zile de viață ale bebelușului vostru, în primele săptămâni, vă veți apleca asupra comodei de înfășat la fiecare 3 – 4 ore, 24 de ore din 24, căci veți remarca foarte repede că bebelușul vostru nu o să vă dea pauze prea lungi. Comoda de înfășat trebuie să fie practică, să vă ofere numeroase compartimente și să fie bine securizată, pentru a limita riscul de cădere. Desigur, nu trebuie uitat designul cât mai plăcut și, ca ultim criteriu, dacă această comodă poate fi transformată într-o piesă de mobilier, cu atât mai bine!

 

Una dintre referințele din categorie comodă de înfășat cu design plăcut este comoda pentru înfășat copii Klups Marsell Bufnițe, confecționată din materiale de calitate superioară și care este prevăzută cu o măsuță de înfășat ce poate fi detașată cu ușurință.

 

Această piesă de mobilier este:

 • Practică. Această comodă oferă un spațiu de depozitare foarte generos, cu cele trei sertare. O veți aprecia atunci când va trebuie să-l schimbați pe bebe, pentru că pernele sunt alunecoase, contrar a ceea ce am putea crede.
 • Compactă. Dimensiunile sale cu masa de înfășat sunt următoarele: 79(L) x 72(l) x 98(h) cm, oferindu-vă posibilitatea să inserați cu ușurință bebelușul în acest spațiu.
 • Are un design sobru și elegant. Vă lăsăm să o admirați! Acest tip de comodă de înfășat este disponibil în mai multe modele și cu diferite finisări.
 • Transformabilă. Măsuța de înfășat poate fi detașată pentru a lăsa loc unei comode cu design elegant, ce își va găsi un loc în camera copilului vostru.

 

Dacă nu dispuneți de prea mult spațiu, unii fabricanți vă oferă mese de înfășat murale, ce se pot plia cu o singură mână. Rezultatul? Nu pierdeți spațiu! Atunci când masa de înfășat nu este utilizată, această piesă de mobilier devine aproape invizibilă.

 

În fine, preferata noastră este comoda de înfășat Klups Rafal – modernă și ușor de montat. Comoda este confecționată din materiale de înaltă calitate și este prevăzută cu trei sertare voluminoase, destinate dopozitării de jucării, accesorii și hăinuțe pentru bebeluși. Combinația de culori este foarte elegantă, comoda fiind și foarte ușor de întreținut și de asortat în orice tip de cameră. Această comodă poate deveni un companion de nădejde pentru copilul vostru de-a lungul mai multor ani.

Decorarea camerei copilului

Camera bebelușului este un loc impregnat cu tandrețe și rafinament, un adevărat cocon pentru copilul vostru. În egală măsură, camera copilului este locul în care vă puteți da frâu liber imaginației în ceea ce privește decorarea. Pereți albi sau pastelați, nuanțe plăcute, sickere murale, covoare, lenjeria de pat viu colorată, noptieră și diferite alte obiecte de design… totul vă stă la dispoziție! Decorarea camerei copilului trebuie să fie în armonie cu mobilierul, pe care îl alegeți din lemn, lăcuit, vopsit sau pictat.

 

Pentru decorarea camerei copilului, câteva obiecte bine alese sunt suficiente pentru a crea atmosfera dorită: o ghirlandă decorativă în culori crem, roșu sau o compoziție de stickere murale ce pot fi plasate pe perete, deasupra pătuțului, pot da o notă de poezie camerei. Un norișor mobil sau niște pene suspendate creează un punct de animație plăcut privirii. Gândiți-vă la obiecte atât frumoase cât și utile, cum sunt sacii din bumbac imprimat pentru depozitarea jucăriilor sau obiectele muzicale, atât de indispensabile pentru a vă adormi plăcut copilul.

 

Un pic de poezie în camera fetițelor

Fetele iubesc un univers propriu lor, o cameră care să le fie dedicată. Le este drag tot ce evocă lumea animalelor și natura. Este ușor să le faceți pe plac cu un mobilier cu design jucăuș, care să le facă să viseze. O comodă tip oiță, sau un pat stil prințesă, un ursuleț mare de pluș sau un brăduț alb, toate aceste accesorii le pot da ocazia să inventeze tot felul de povești. Un scăunel cu urechi de ursuleț și o măsuță cu picioare tip creion, însoțite de perne cu capete de animale sunt printre cele mai plăcute și practice obiecte. Cât despre capetele de inorog sau de dinozaur, acestea pot să aibă un efect simpatic odată fixate pe perete, dar este mai amuzant să le plasați pe la colțuri. Nu uitați indispensabila oglindă în formă de pisicuță, o păsărică pe o creangă și niște cercuri în mai multe culori lipite pe pereți, pentru a da tonuri de poezie camerei micuței prințese.

 

Aventura este la putere în camera băieților

Pentru a stimula imaginația micilor voștri aventurieri, instalați în camera lor un cort de joacă cu decorațiuni ce constă în animale din junglă. Băiețeii adoră să se refugieze în acel spațiu îngust, unde își cară jucăriile preferate. Foarte important este și un covor de joacă, cu model de șosea sau câmp, unde să-și pună în mișcare mașinuțele, tractorașele, avioanele sau trenulețele. Pentru a-și aranja micile lor comori, cărți și jocuri, este nevoie de o piesă de mobilier compartimentată, cu un design cât mai plăcut. Băieții au o sumedenie de obiecte preferate cu care își împart secretele: un dinozaur din carton, o minge colorată, mașinuțe din plastic decorate după modelul mașinilor de curse, sau un simplu iepuraș de dimensiuni mai mari. Un sticker mural multicolor sau o ghirlandă luminoasă vor asigura iluminarea decorativă a universului băiețelului vostru.

 

Fie că sunteți părinții unei fetițe delicate sau ai unui băiețel curajos, puteți descoperi pe site-ul nostru o mulțime de idei pentru decorarea cât mai șic a camerei puiului vostru.

 

Sfaturi pentru alegerea saltelei bebelușului

 

În momentul amenajării camerei bebelușului, părinții sunt preocupați de alegerea mobilierului: pătuțul, comoda, dulăpiorul, eventual o etajeră, o măsuță, câteva stickere decorative pentru pereți, totul în scopul de a crea o atmosferă cât mai plăcută și mai intimă în care bebelușul să se simtă bine și să doarmă liniștit. Dar, adesea uităm partea principală: salteaua. Nu este suficient să dotăm camera cu un pătuț, ci trebuie să ne gândim și la o saltea bună, în special pentru un bebeluș care, cel puțin în primele luni ale vieții sale, va petrece între 15 – 20 de ore pe zi întins pe spate!

 

Alegerea saltelei pentru pătuțul bebelușului 

Este important să vă faceți timp să alegeți bine salteaua pentru copilul vostru. Dacă veți consulta ofertele existente pe site-ul nostru veți vedea că există o mulțime de tipuri de saltele. Cum să alegeți însă cea mai bună saltea pentru copilul vostru? Alegerea este complexă, pentru că toți vrem ce este mai bun pentru copilul nostru, pentru că trebuie să îmbinăm confortul cu siguranța și cu igiena, toate acestea fără să facem o gaură prea mare în bugetul familiei.

 

O saltea nouă pentru bebe

Înainte de orice, este esențial să cumpărați o saltea nouă pentru copilul vostru, pentru a-i oferi un loc curat și nou-nouț. Așadar, ar fi indicat să uitați salteaua pe care v-o oferă un prieten sau cea pe care au utilizat-o verișorii care acum au crescut. Între transpirație și inevitabilele incidente urinare, vă lăsăm pe voi să vă imaginați starea în care se află o saltea după câțiva ani de utilizare intensivă…

 

Mărimea saltelei

Un alt criteriu important în alegerea saltelei este siguranța bebelușului, și aceasta se referă în primul rând la faptul că salteaua trebuie să fie exact pe măsura pătuțului și că nu rămâne spațiu între saltea și pat. Există saltele de 60 x 120 cm pentru pătuțurile de bebe clasice și saltele de 70 x 140 cm pentru cele evolutive. Cât despre densitatea saltelei, aceasta trebuie să fie de 11 la 14 cm. Atenție, nu este indicat să optați pentru o saltea prea densă, pentru că aceasta nu îi va aduce bebelușului un plus de confort!

 

Densitatea saltelei

Sigur, densitatea saltelei este extrem de importantă, dar este dificil să te descurci în jungla ofertelor, fiind indicată în kg/m3 și poate diferi în funcție de material. Ca să simplificați lucrurile, cel mai bine este să alegeți o densitate semi-tare sau tare: acestea sunt cele recomandate de medicii pediatri, pentru că garantează cel mai bun suport pentru cei mici. O saltea prea tare ar fi total lipsită de confort, în timp ce o saltea prea moale ar putea fi chiar periculoasă.

 

Avantajele saltelelor bio sau naturale

Pentru a alege tot ce este mai bun pentru copilul vostru, este important să alegeți salteaua dintr-o gamă de saltele destinate special bebelușilor, confecționate din materiale naturale sau bio. Saltelele care au partea mediană confecționată din din spuma poliuretanica (burete) sunt foarte confortabile și vă oferă un raport foarte bune preț/calitate. Dacă optați pentru o saltea din spumă, aveți grijă ca husa detașabilă să fie confecționată din fibre naturale.

4 criterii pentru alegerea pătuțului din camera copilului

 

Cum vă imaginați viitoarea cameră a copilului vostru? Suntem convinși că, de-a lungul anilor, ați gândit-o în toate felurile, dar, odată ce vedeți toate mobilele și obiectele de decor ce vi se oferă, toate stilurile și materialele, nu mai știți cum să o faceți! Pătuțul bebelușului, dulăpiorul, comoda… Cum să alegeți și ce să alegeți?

 

Piesa centrală a camerei copilului: pătuțul

Alegerea mobilierului pentru camera copilului este foarte importantă, pentru că bebelușul vostru își va petrece mai bine de jumătate din timp în camera sa (nopțile, perioadele de odihnă de peste zi, timpul de joacă). Nu e niciun motiv de panică, haideți să vedem împreună o serie de articole de mobilier ce sunt extrem de importante pentru camera copilului. În primul rând, pătuțul este mobilierul prin definiție a cărui alegere este crucială. Am identificat patru criterii pentru alegerea acestui obiect esențial. Nu vă rămâne decât să le aranjați voi în ordinea priorităților și a stilului vostru de viață.

 

Un pat sănătos și natural

Patul copilului trebuie să fie sănătos. În acest sens, ideal este să privilegiați pătuțurile confecționate din materiale naturale, cum este lemnul masiv. Cât despre finisare, trebuie să vă interesați dacă fabricantul a utilizat solvenți sau vopsele pe bază de apă, ale căror emanații sunt mai puțin toxice pentru copil. Gândiți-vă că bebelușul își va înfige gingiile iritate în lemnul patului peste câteva luni și vă veți trezi că roade tot ce vede în jurul său.

 

Un pat solid, conceput să dureze mult timp

Copilul va rămâne doar câteva luni în patul său cu bare din lemn și nu este recomandat să investiți într-o piesă de mobilier ce este utilizată pentru o perioadă scurtă de vreme. Iată de ce vă recomandăm să optați pentru un pat evolutiv, ce se va putea transforma într-un pat junior, pe care copilul vostru îl va putea utiliza până ce ajunge în școala primară. Aceste pătuțuri au de regulă dimensiunile de 70 x 140 cm. Barele se pot scoate și pătuțul devine astfel un pat junior la care va trebui să adăugați o barieră de siguranță pentru primele somnicuri. Ideal este să alegeți un pat din lemn masiv, cu o densitate mare a lemnului.

 

Gândiți-vă la confortul bebelușului și al vostru…

Întâi de toate, nu vă zgârciți la alegerea saltelei, pentru că este cu adevărat esențială. Bebelușul vostru va lua rapid în greutate și va avea nevoie de un suport adaptat și de o saltea bine ventilată. Este bine să optați pentru saltelele confecționate din materiale naturale, cum este de exemplu bumbacul bio. Gândiți-vă să alegeți un model care să aibă o husă, pentru că micile accidente… luchide își vor face repede apariția. Pentru confortul vostru, optați pentru un pat cu înălțime reglabilă: în primele săptămâni, bebelușul nu prea se mișcă, și pătuțul poate fi reglat la o înălțime mai mare, iar spatele vostru o să vă mulțumească pentru asta! Veți putea coborî pătuțul în lunile ce urmează, în funcție de progresul mișcărilor bebelușului, păstrând astfel tot timpul o marjă de siguranță.

 

Un pătuț cu design pentru bebeluși

Pentru unele persoane, acesta este criteriul numărul 1. Pătuțul bebelușului este prima piesă decorativă a camerei, mai mult, este chiar piesa centrală a camerei copilului. Din fericire, azi, fabricanții de mobilier pentru bebeluși se gândesc la toate: de la siguranță, la confort, durabilitate și design. În oferta noastră puteți găsi pătuțuri adaptate tuturor stilurilor decorative (retro, clasic, scandinav, modern, etc.).

 

În final, veți putea adăuga pătuțului câteva accesorii șic și ecologice, cum sunt un carusel muzical cu melodii liniștitoare, jucării de pluș agățătoare sau o sunătoare. Suntem convinși că nu aveți nevoie de sfaturi în această privință, așa că nu vă rămâne decât să răsfoiți ofertele noastre și să alegeți tot ce vă place!

CREŞTEREA STATURALĂ ŞI PONDERALĂ

Tu ştii care este ritmul normal de creştere al copilului tău? Dacă răspunsul este “nu”, în următorul articol îţi vom dezvălui mai multe detalii despre creşterea staturală şi creşterea ponderală.

Ştiai că lungimea de la naştere se dublează la vârsta de 4-5 ani şi se triplează la vârsta de 13-14 ani. Lungimea copilului o puteti determina prin măsurarea distanţei dintre vertex (creştetul capului) si călcâi.

În momentul naşterii media este de 50 cm, cu limite între 48-52 cm. În primul an de viaţă copilul tău va creşte aproximativ 20 cm, astfel: în prima lună de la naştere este normal să crească aproximativ 4 cm, în luna a 2a şi a 3a va creşte câte 3 cm, în luna a 4a va creşte 2 cm, iar începând cu luna a 5a va creşte câte 1 cm în fiecare lună până la vârsta de 1 anişor. Între 1 şi 2 ani va creşte aproximativ 10-12 cm, iar după 2 ani ritmul de creştere este de 4-5 cm pe an până la pubertate. După instalarea pubertăţii ritmul de creştere se accelerează din nou, copilul tău crescând aproximativ 10 cm anual. Creşterea în înălţime încetineşte după 13 ani la fetiţe şi 15 ani la băieţi, şi se termină în jurul vârstei de 17-19 ani la fete, iar la băieţi poate continua o creştere lentă şi după vârsta de 20 de ani.

Acum că am discutat despre creşterea staturală e momentul sa vorbim în continuare şi despre creşterea ponderală.

Ştiai că ritmul creşterii în greutate este cu atât mai mare cu cât copilul este mai mic? Sau că la vârsta de 1 an copilul tău îşi triplează greutatea de la naştere?

La naştere nou născuţii la termen au o greutate situată între 2800-4000gr, un nou născut este subponderal dacă are o greutate cuprinsă între 2500-2800gr, iar supraponderal este un nou născut cu o greutate mai mare de 4000gr. Nou născuţii cu greutate sub 2500 gr pot fi dismaturi atunci când se nasc la termen sau prematuri când se nasc înainte 37 de săptămâni de gestaţie.

Dragi mamici, să nu vă speriaţi dacă bebeluşul vostru are o greutate mai mică faţă de greutatea care a avut-o la naştere în momentul în care sunteţi externaţi din maternitate, acele grame în minus reprezintă scăderea fiziologică în greutate şi apare imediat după naştere. După această scădere fiziologică în greutate ritmul de creştere în primele 4 luni de viaţă ale bebeluşului tău este de aproximativ 750 gr în fiecare lună, apoi în lunile 5-8 creşte în jur de 500 gr lunar, iar din luna a 9a până la 1 anişor, ritmul de creştere ponderală este de aproximativ 250 gr în fiecare lună. Între 1 şi 2 ani va avea o creştere ponderală de aproximativ 3000 de gr, în jur de 250 gr lunar, iar după vârsta de 2 ani creşterea ponderală este de 2000gr anual până la pubertate, moment în care se accelerează din nou ritmul creşterii ponderale.

O creştere normală este aproape sinonimă cu sănătatea, orice întârziere sau oprire observaţi în creşterea şi dezvoltarea copilului necesită investigarea cât mai rapidă a cauzei. Mai important decât încadrarea în parametrii statistici medii este încadrarea copilului în “normal”, adică acesta să fie plin de energie, să nu acuze oboseală şi să evoce acea “joie de vivre” caracteristică vârstei.

Cresterea si dezvoltarea normala a copilului tau

Vrea să discutăm despre creşterea şi dezvoltarea copiilor, despre factorii care influenteaza aceste procese si despre etapele copilariei, fiecare cu caracteristicile sale.

Complexitatea şi individualitatea procesului de creştere şi dezvoltare sunt elemente fundamentale şi dinamice, prin care se diferenţiază copilul de adult şi copiii între ei. Toate încep din momentul concepţiei, continuând intrauterin, apoi de-a lungul copilăriei şi adolescenţei; implicând o serie de modificări cantitative, modificări ale formei şi dimensiunilor, modificări ale compoziţiei şi distribuţiei ţesuturilor şi modificări ale complexităţii funcţionale şi ale maturaţiei biologice. Ritmul acestor procese este cu atât mai intens cu cât copilul este mai mic şi este influenţat de o serie de factori exogeni şi endogeni, pe care ii împărţim în felul următor:

 • Factorii exogeni care influenţează creşterea şi dezvoltarea sunt: alimentaţia mamei în timpul sarcinii, alimentaţia sugarului şi copilului (atât subalimentaţia cât şi supra alimentaţia având efecte nocive asupra sănătăţii copilului tău, deci trebuie avut grijă la produsele pe care le dăm copiilor, sau pe care le consumăm în perioada sarcinii şi a alăptării); condiţiile de viaţă şi factorii socio-economici sunt de asemenea factori importanţi în dezvoltarea armonioasa a puiului tău; factorii psiho-afectivi şi culturali influenţează dezvoltarea psihointelectuală a copilului; mediul geografic (aer, soare, lumină, temperatură, umiditate, presiune atmosferică) şi poluanţii atmosferici. Clima temperată are acţiunea cea mai favorabilă asupra creşterii, clima excesivă (alpină sau de deşert) determină o talie mai mică; activitatea fizică reprezintă un alt factor extrem de important ce asigură o dezvoltare staturală armonioasă. Toţi acesti factori exogeni sunt importanţi în procesul de creştere şi dezvoltare mai ales dacă acţionează în primii ani de viaţă ai bebeluşului tău, deoarece este una dintre cele mai sensibile perioade.
 • Factorii endogeni sunt reprezentaţi de factorii genetici ce condiţionează parţial atât dezvoltarea fizică cât şi coeficientul de inteligenţă, rezultatul final fiind dat de intricarea cu ceilalţi factori menţionaţi; şi factorii hormonali ce în timpul veţii intrauterine au un rol minor; după naştere intervin următorii hormoni: hormonul de creştere (STH) este hormonul care reglează creşterea ducând în funcţie de secreţia sa la nanism sau gigantism; hormonii tiroidieni (T4 şi T3); hormonii sexuali; hormonii pancreatici; hormonii glucocorticoizi şi parathormonul.

Despre aceşti factori vom mai aminti şi în articolele următoare când vom vorbi despre creşterea staturală, creşterea ponderală, obezitate şi malnutriţie, despre alăptare, compoziţia laptelui matern şi beneficiile pe care le are asupra dezvoltării copilaşului tău.

În funcţie de modificările psiho-intelectuale şi morfo-funcţionale prin care trece puiul tău, putem împărţi copilăria în mai multe categorii, fiecare având elementele sale caracteristice. Astfel perioadele copilăriei sunt:

 • Perioada prenatală ce durează în medie 40 de săptămâni (280 ±10 zile) şi la rândul ei se împarte în perioada de ou (0-14 zile), embrion (14 zile – 12 săptămâni) şi făt (de la 12 săptămâni până la naştere);
 • Perioada postnatală cuprinde:
 • Prima copilărie (0-3 ani) ce cuprinde perioada de: nou-născut (0-28 zile), sugar (1- 12 luni) şi copil mic (1-3 ani). Această perioadă se caracterizează prin: creştere (în greutate şi inălţime) accentuată cu necesar caloric crescut, dependenţa totală de mamă, alimentaţie exclusiv lactată 5-6 luni, apariţia dentiţiei de lapte, dezvoltare psiho-motorie importantă, morbiditate şi mortalitate crescute, afecţiuni specifice vârstei (la nou-născut: malformaţii congenitale, boli genetice; la sugar afecţiuni ale aparatului respirator şi digestiv; la antepreşcolar: accidente,       traumatisme, intoxicaţii, boli infectocontagioase).
 • A doua copilărie reprezintă perioada preşcolară 3- 6 (7) ani, ce se caracterizează prin următoarele: dezvoltare psiho-motorie şi intelectuală importante,necesar caloric mai redus şi creştere mai redusă ,patologia cuprinde boli imunoalergice, infectocontagioase, accidente, intoxicaţii,maturizarea sistemului imunitar.
 • A treia copilărie cuprinde: şcolar mic 6(7) – 12 ani, şcolar mare 12-14 (15) ani şi adolescenţa ale cărei limite sunt diferit delimitate: de la 14 ani la fete sau 15 (16) ani la băieţi până la 18 ani. Perioadă caracterizată prin: alimentaţie asemănătoare adultului, creştere lentă (staturală şi ponderală) cu o accelerare înaintea pubertăţii, dentiţia definitivă înlocuieşte progresiv dentiţia de lapte, dezvoltare intelectuală intensă, pubertatea se caracterizează prin: apariţia caracterelor sexuale secundare şi maturarea organelor sexuale, hiperexcitabilitatea sistemului nervos, deprimare imună tranzitorie, adolescenţa marchează sfârşitul copilăriei cu calcifierea cartilajelor de creştere ale oaselor şi încetarea creşterii staturale,patologia cuprinde: infecţii acute de căi respiratorii superioare, afecţiuni cutanate, tulburări ale stării de nutriţie, deformări osoase, tulburări de comportament, hemopatii maligne.

Starea de deplină sănătate a copilului tău este suma dintre un organism sănătos, o minte cercetătoare şi o personalitate stabilă. În următorul articol vom vorbi despre creşterea staturală a copiilor şi metodele de evaluare a acesteia.